Pita sa mladim lukom, spanacem, sirom i sremusem
Pozdrav svima! Moj prvi post, prvi recept...pita. omaz mom rodnom kraju Republici Srpskoj i mestu u kom zivim od udaje, Kosovskoj Mitrovici. Ovaj prvi put sa sirom, spanacem, mladim lukom i sremusem.
Testo
500 gr brasna tip 400
300 ml tople vode
2 manje kasikice soli
malo ulja za zavrsiti jufke
Fil
100 gr mladog sira
300 gr spanaca izrezanog na trakice
1 veza mladog crnog luka
pola veze sremusa
2 jajeta
soli po ukusu
1 casa kiselog mleka
Ovo nije kolicina za veliku kolicinu pite vec za jedan lep rucak za troclanu porodicu i da ostane za veceru i to za one koji nisu bas jesni.
Napraviti jufku od vode, brasna, ulja i soli i podeliti na 4 jufke. Jufke lepo izraditi tako da su glatke, bez oziljaka da testo ne bih pucalo pri razvlacenju.
Oklagijom izvaljati svaku jufku na tanko u krug, namazati uljem i ostaviti da odmori 20 ak minuta na stolnjaku na kome cete posle da razvlacite jufke. Pokrijte prozirnom folijom da se ne hvata korica.
Jako je bitno da prostorija u kojoj pravite pitu bude topla. Znaci nema otvaranja prozora ako je pretoplo.
Ukljuciti rernu na najace, ne zaliti struju jer ako su jufke lepo izradjene, ako utrefis dobro brasno za pite, lepo namazes uljem i sacekas dovoljno , jufka se razvlaci lepo i pocetniku.
Nadlanice upotrebiti da razvucete sredinu jufke, spustite lagano na stolnjak i lagano vrhovima prstiju razvlacite krajeve. Ako pukne kora pukla je, bitno je samo da rupa ne bude velicine Kaspijskog jezera.
E sad jako bitna stvar je da svaku razvucenu koru treba poskropiti uljem da kad se ispece ne bi izgledala zdudano kako mi to volimo lepo da kazemo. Da bude rahlija pita kako kazu u Bosni.
Za fil sir, jaja,kiselo mleko, iseckani spanac, sremus i mladi luk lepo pomesati i posoliti po ukusu. Paziti na slanocu sira.
Fil lepo rasporediti na krajeve kore sa obe strane, zavijati lepo jufke upotrebljavajuci krajeve stolnjaka i kada se spoje nozem iseci da dobijete dve dugacke zmije. Ja sam ih tako zvala kad sam bila dete.
Slagati zavijene kore u dobro nauljenu tepsiju od sredine ka krajevima. Tako uraditi sa ostalim korama. To Vam je za wifi pitu. Ako necete zavijajte u oblik bureka pa u tepsiju.
Pitu lepo namazati uljem da se sjaji.
Jako bitno....pitu peci na najacoj temperaturi dok ne vidite da je ulje u tepsiji prokljucalo ni onda smanjiti na 180 stepeni. Peci dok ne porumeni lepo.
Pecenu pitu preliti sa 150 ml prokljucale, blago posoljene vode. Vratiti u rernu na 5 min.
Nekada kad bas zaboravim da je to testo i kad se bas pozelim premazem pitu sa pola case kisele pavlake. To odradim posto sam pitu prelila sa prokljucalom vodom.
Ukus je neprikosnoven...mladi luk i sremus daju tu dubinu ukusa koju pita sa samim spanacem ne moze da da.
Kada se pita ohladi navalite uz hladan jogurt ili mleko. Uz ovu pitu ja obozavam krastavac sa malo sirceta. Slaze se fantasticno.
Prijatno narode.
Kako bi moj suprug rekao ne zivimo da bi jeli vec jedemo da bi ziveli...ali postoje dani kada uzivamo u malim zadovoljstvima.
Ja sam teska poguzija pa uzivam stalno.
Pozdravi.
Testo
500 gr brasna tip 400
300 ml tople vode
2 manje kasikice soli
malo ulja za zavrsiti jufke
Fil
100 gr mladog sira
300 gr spanaca izrezanog na trakice
1 veza mladog crnog luka
pola veze sremusa
2 jajeta
soli po ukusu
1 casa kiselog mleka
Ovo nije kolicina za veliku kolicinu pite vec za jedan lep rucak za troclanu porodicu i da ostane za veceru i to za one koji nisu bas jesni.
Napraviti jufku od vode, brasna, ulja i soli i podeliti na 4 jufke. Jufke lepo izraditi tako da su glatke, bez oziljaka da testo ne bih pucalo pri razvlacenju.
Oklagijom izvaljati svaku jufku na tanko u krug, namazati uljem i ostaviti da odmori 20 ak minuta na stolnjaku na kome cete posle da razvlacite jufke. Pokrijte prozirnom folijom da se ne hvata korica.
Jako je bitno da prostorija u kojoj pravite pitu bude topla. Znaci nema otvaranja prozora ako je pretoplo.
Ukljuciti rernu na najace, ne zaliti struju jer ako su jufke lepo izradjene, ako utrefis dobro brasno za pite, lepo namazes uljem i sacekas dovoljno , jufka se razvlaci lepo i pocetniku.
Nadlanice upotrebiti da razvucete sredinu jufke, spustite lagano na stolnjak i lagano vrhovima prstiju razvlacite krajeve. Ako pukne kora pukla je, bitno je samo da rupa ne bude velicine Kaspijskog jezera.
E sad jako bitna stvar je da svaku razvucenu koru treba poskropiti uljem da kad se ispece ne bi izgledala zdudano kako mi to volimo lepo da kazemo. Da bude rahlija pita kako kazu u Bosni.
Za fil sir, jaja,kiselo mleko, iseckani spanac, sremus i mladi luk lepo pomesati i posoliti po ukusu. Paziti na slanocu sira.
Fil lepo rasporediti na krajeve kore sa obe strane, zavijati lepo jufke upotrebljavajuci krajeve stolnjaka i kada se spoje nozem iseci da dobijete dve dugacke zmije. Ja sam ih tako zvala kad sam bila dete.
Slagati zavijene kore u dobro nauljenu tepsiju od sredine ka krajevima. Tako uraditi sa ostalim korama. To Vam je za wifi pitu. Ako necete zavijajte u oblik bureka pa u tepsiju.
Pitu lepo namazati uljem da se sjaji.
Jako bitno....pitu peci na najacoj temperaturi dok ne vidite da je ulje u tepsiji prokljucalo ni onda smanjiti na 180 stepeni. Peci dok ne porumeni lepo.
Pecenu pitu preliti sa 150 ml prokljucale, blago posoljene vode. Vratiti u rernu na 5 min.
Nekada kad bas zaboravim da je to testo i kad se bas pozelim premazem pitu sa pola case kisele pavlake. To odradim posto sam pitu prelila sa prokljucalom vodom.
Ukus je neprikosnoven...mladi luk i sremus daju tu dubinu ukusa koju pita sa samim spanacem ne moze da da.
Kada se pita ohladi navalite uz hladan jogurt ili mleko. Uz ovu pitu ja obozavam krastavac sa malo sirceta. Slaze se fantasticno.
Prijatno narode.
Kako bi moj suprug rekao ne zivimo da bi jeli vec jedemo da bi ziveli...ali postoje dani kada uzivamo u malim zadovoljstvima.
Ja sam teska poguzija pa uzivam stalno.
Pozdravi.
Коментари
Постави коментар