Jaffa kolac


Jedno nesavrseno parce savrsenog jaffa kolaca.
U sustini ja za fil koristim ostatke koji mi ostanu od soka od zamrznutih narandzi koji sama pravim. To je onaj recesijski sok ali ubedljivo najukusniji koji sam pila. O njemu drugi put.
Elem, ostatke narandzi (izrendane zamrznute i procedjene kroz duplu gazu...4 kom...i meso i kora) pomesati sa sokom od dve iscedjene narandze i 200 gr secera...dodajte vise ako hocete bas slatko. Kuvati na srednjoj vatri dok ne dobijete retki dzem. Meni u tom poslu dobro sluzi stapni mikser da bi se resila zaostalih komadica. Ostaviti da se ohladi.

Napraviti koru od 2 jajeta, 200 ml ulja, 200 ml mleka, 2 jogurt case(250 ml pekarski jogurt) brasna, 1 case secera i praska za pecivo. Posebno pomesati suve i vlazne sastojke pa ih spojiti dodavanjem vlaznih u suve. Promesati kasikom da ne bude grudvica.
Masu istresti u odgovarajuci pleh...klasican cetvrtasti(ne znam dimenzije) ali ostavite malo zive smese za neki minijaturni pleh, tepsijicu jer ce vam taj ispeceni deo iz malog pleha sluziti kao dodatak filu kad se izmrvi.
Ispecenu koru u vecem plehu zaliti sa malo soka od narandze razblazenog sa malo vode po principu vruca kora hladna tecnost i obrnuto.
Onaj mali deo kore sto ste ispekli izmrvite i dodajte u dzem od narandze. To Vam je fil.

Filovati koru i odgore namazati cokoladnu glazuru od 100 gr tamne cokolade i kockice maslaca od 50  gr.
Jednostavan preukusan desert koji nije presladak.

Kako bi moj suprug rekao ne zivimo da bi jeli vec jedemo da bi ziveli...ali postoje dani kad uzivamo u malim zadovoljstvima.
Ja sam teska poguzija pa uzivam stalno.

Pozdravi!


Коментари

Популарни постови